Kijk hier terug: webinar over 4 belangrijke pensioenonderwerpen

Op 25 januari 2022 organiseerde BPF Schilders een webinar waarin 4 belangrijke pensioenonderwerpen centraal stonden. Ook hebben wij de vragen die zijn gesteld en de antwoorden die wij hebben gegeven, hieronder voor u op een rijtje gezet.

Tijdens het webinar bespraken we:

Wat als mijn werknemer...

  • eerder wil stoppen met werken?
  • met pensioen gaat?
  • ziek of arbeidsongeschikt wordt?

En we gaven een update over het nieuwe pensioenstelsel.

Gestelde vragen

Tijdens het webinar stelden werkgevers verschillende vragen. In onderstaand overzicht hebben wij de vragen én onze antwoorden op een rijtje gezet.

Algemene vragen

Wordt er tijdens het webinar gesproken over netto of bruto bedragen?

Tijdens het webinar wordt gesproken over bruto bedragen. Op mijnpensioenoverzicht.nl kan iedere werknemer (deelnemer) zijn of haar persoonlijke netto bedragen zien.

Geldt de invoering van het nieuwe pensioenstelsel landelijk of is dit een initiatief van BPF Schilders?

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel geldt voor alle pensioenfondsen in Nederland.

Indexeren van pensioenen gaat straks sneller, maar verlagen ook. Zit er een max aan die verlaging?

Er zit geen maximum aan de verlaging. Echter, bij de inrichting van de nieuwe pensioenregeling zal het beleid worden getoetst aan de voorkeuren van deelnemers. Deze voorkeuren worden gebruikt om grenzen vast te stellen. BPF Schilders moet met een bepaalde zekerheid voldoen aan deze grenzen.

Bij de vormgeving van de nieuwe pensioenregeling heeft het fonds ook de mogelijkheid om verlagingen te spreiden over tijd. Hierdoor kunnen eventuele verlagingen gedempt worden van jaar op jaar.

Is er bij het nieuwe pensioenstelsel sprake van een beschikbaar vermogen bij het bereiken van de aow-leeftijd, waar men dan zelf pensioen voor moet inkopen?

Er is sprake van een opgebouwde 'pensioenpot' (vermogen). Op het moment dat een deelnemer de AOW-leeftijd bereikt wordt het pensioen bepaald door BPF Schilders aan de hand van dat vermogen.

Als je spaarpot kleiner is moet je een hoger rendement halen om dezelfde toevoeging in de spaarpot te krijgen, pakt dat op termijn niet verkeerd uit?

Als je opgebouwde vermogen relatief kleiner is komt er om die reden geen hoger (extra) rendement. De pensioenuitkering valt dan lager uit dan bij iemand met een groter opgebouwd vermogen.

Klopt het dat als je met pensioen bent, je nooit zeker weet wat je inkomen gaat zijn?

Het klopt dat de uitkering van je pensioen - binnen bepaalde grenzen - na je pensioen nog kan groeien of lager kan worden. In de huidige regeling kan dat ook, maar niet zo snel.

Gaat 'ziekte na 1 jaar' in per week 53?

Eén jaar ziekte gaat in één jaar na de datum van de eerste ziektedag.

 

Vragen over de Zwaarwerkregelingen

De Zwaarwerkregelingen worden niet door BPF Schilders uitgevoerd, maar door de Stichting Uitvoeringsregelingen SAG (SUSAG). Voor het antwoord op al uw specifieke vragen over deze regelingen, kunt u terecht bij de SUSAG. 

Als je recht hebt op de RVU, hoef je dan niet meer de 80/90/100 regeling te overwegen?

Als een werknemer kiest voor de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), dan wordt het dienstverband beëindigd. De Regeling Generatiepact (80-90-100% regeling) kan alleen van toepassing zijn in de jaren voorafgaand aan de RVU-uitkering.

Wie betaalt bij de generatiepact regeling de kosten boven de 80%?

De werkgever betaalt 90% van het loon en kan 10% daarvan declareren bij de Stichting Uitvoeringsregelingen SAG (SUSAG). De pensioenpremie (100%) wordt betaald door de werkgever, die daarvan de helft kan inhouden bij de werknemer.

Is de Regeling Generatiepact ook van toepassing op UTA medewerkers?

Nee, de Stichting Uitvoeringsregelingen SAG (SUSAG) geeft hierover het volgende aan:
De regeling geldt voor de zwaarwerk beroepen in de sector, hiermee worden UTA werknemers uitgezonderd. UTA staat voor het werk wat voornamelijk op kantoor verricht wordt zoals uitvoerend, technisch en administratief.

Als een werknemer eerder wil stoppen met werken of met de 80/90/100 regeling mee wil doen, moet hij dan hypotheek vrij zijn?

Het aflossen van een hypothecaire lening heeft geen invloed op dit soort regelingen. Echter, als een werknemer hypotheekvrij is, kan hij wel makkelijker gebruikmaken van bepaalde regelingen, omdat hij minder geld nodig heeft voor zijn vaste lasten.

Wilt u meer weten over de voorwaarden en voor wie deze regelingen gelden?

De Stichting Uitvoeringsregelingen SAG (SUSAG) kan u helpen bij specifieke vragen. U kunt hen bereiken via info@susag.nl of bellen op 085 210 10 57.