Harold Hengelman: "Jongeren, ga als glaszetter aan de slag"

De glaszetter is misschien niet de eerste waar u aan denkt bij een inbraak. Maar glaszetter Harold Hengelman (47) was jarenlang als één van de eersten aanwezig bij misdrijven. “We plakten het raam zo dicht dat de inbreker geen kant op kon.”

Harolds werkgever Gelders Glas heeft al 24-uursservice. Het bedrijf wint een aanbesteding van de politie en is daarom aanwezig bij de plaats van het misdrijf. “De eerste melding die ik kreeg was in Huissen. Om het huis heen stonden al hekken, die een politieagent voor me opendeed.” Het blijkt om een familiedrama te gaan, waarbij alle gezinsleden zijn omgekomen.

Bij aankomst vraagt de agent aan Harold of hij er bezwaar tegen heeft om de ruiten te repareren. “De slachtoffers van de moordzaak lagen nog in de woonkamer onder een wit laken”, vertelt Harold. “Alleen al weten dat daar mensen zijn overleden is heftig.” Na de klus krijgt Harold van de politie meerdere telefoontjes of het goed met hem gaat. “Maar ik had gelukkig geen hulp nodig.”

Harold Hengelman werkt aan een raam met zijn multitool. Harold is een kale man met een blauwe polo aan. Hij lacht.Nuchter

Harold is naar eigen zeggen een nuchtere man, die met beide benen op de grond staat. Die nuchtere houding komt goed van pas als het glaszettersvak toevallig op zijn pad komt. “Ik werkte als vertegenwoordiger bij een fabrikant in Huissen. Daar moest ik weg. Ik had net een mooi huis gekocht in Elst, dus dat kwam slecht uit.” In het lokale krantje ziet Harold een advertentie bij glaszetter Gelders Glas. 

Harold rijdt met zijn “te dure leasewagen” naar het kantoor van Gelders Glas. “’Vertegenwoordigers moeten bij de vooringang zijn’, kreeg ik te horen. ‘Maar ik kom om te solliciteren’, zei ik.” Harold stelt de glaszetters voor dat hij een week met ze meeloopt. Als ze hem niks vinden, kost hij ze niets. Maar als de glaszetters tevreden met hem zijn, moeten ze hem een jaarcontract aanbieden. “Zo gezegd, zo gedaan. Het beviel zo goed dat ik tien jaar bij Gelders Glas heb gewerkt.”

Sleutels

De tien jaar bij Gelders Glas noemt Harold “zijn wild west jaren”. Na het familiedrama volgen vele andere moordzaken. Uit sommige huizen tilt Harold deuren, andere keren zet hij nieuwe ruiten.

Het is niet alleen maar ellende. Ook als mensen op vakantie gaan, staat Harold op de stoep om te helpen. “Dan trekken ze de deur achter zich dicht en blijkt dat hun sleutels nog op tafel liggen. Het is leuk dat je binnen no-time ergens binnen bent zonder schade te veroorzaken”, zegt Harold.

Inbreker ingeplakt

Eén keer is Harold een echte held. “Ik kreeg een politiescanner in de wagen. Mijn collega en ik hoorden een melding en reden er toen gewoon naartoe. Daar zagen we een kapotte ruit, die we meteen dichtplakten.”

De politie vroeg bij aankomst of Harold en zijn collega hadden gecheckt of de woning leeg was. “Wat bleek toen de sleutelhouder aankwam? We hadden de inbreker in de woning geplakt. Hij wilde de benen nemen, maar zag ons voor de ruit staan en verstopte zich. We plakten het raam zo dicht dat de inbreker geen kant op kon.”

Spirituele reis

Harold werkt met een kitpistool. Hij is een kale man met een blauwe polo aan.De “wild west” jaren van Harold zijn niet alleen maar leuk. “Ik sliep meer op de bank op kantoor dan in mijn eigen bed.” Zijn vrouw en kinderen missen hem: het is tijd voor iets anders. Zo begint hij na tien jaar Gelders Glas voor zichzelf. Dat is een uitdaging. “Dat je een goed vakman bent, wil niet zeggen dat je een goede ondernemer bent”, zegt hij. De administratie vindt Harold “echt een aparte tak van sport”.

Harold noemt zijn uitstap als ondernemer ook een mooie tijd. “Maar ik was wel 60 à 70 uur in de week met werk bezig.” Het ondernemerschap breekt Harold steeds verder op. In 2023 maakt hij een spirituele reis met zijn vrouw in Peru, wat voor veel eyeopeners zorgt.

Hoe die spirituele reis met de nuchtere glaszetter te rijmen valt? “Ik ben heel aards, maar naar Peru gaan met mijn vrouw trok me. Zij is verpleegkundige en holistisch therapeut. In Peru kwam ik er snel achter hoe gehaast we leven in Nederland. Ik ga altijd snel in mijn hoofd, maar in Peru was ik rustig.” Na zijn spirituele reis neemt hij het besluit: hij stopt als ondernemer.

Hechte groep

Gelukkig hoeft hij niet naar een nieuwe werkgever te zoeken. “Ik werkte al als ondernemer voor Rudi Janssen Totaalonderhoud. Toen ik zei dat ik het had gehad met ondernemen, gaven ze aan dat ze wel een gesprek wilden.”

Het bevalt Harold goed bij Rudi Janssen. “Het is een kleine, hechte groep. Je weet dan precies wat je aan elkaar hebt. Als de klant tevreden is en we gezellig hebben gelachen, ga ik tevreden naar huis.” Het slapen op de bank op kantoor laat Harold ook achter zich. “En ik ben nu gemiddeld rond vijf uur ’s middags thuis.”

Harold Hengelman zit in zijn bus. Hij lacht.Op hun eigen manier

Glaszetters, die werken sowieso graag op hun eigen manier, vertelt Harold. “Iedereen heeft zijn eigen mening. Als er iets nieuws op de markt komt is de reactie altijd: ‘Waarom zou ik? Zo werkt het toch goed?’”

“Zo ging ik zelf pas tien jaar geleden elektrisch kitten. Gaat met de hand net zo snel, vond ik. Maar toen ik in Rotterdam op twee monumentale flats alles met de hand moest doen, kwam het omslagpunt.”

Bel een glaszetbedrijf

Harold is één van de jongere glaszetters in zijn beroepsgroep. En dat is zonde, volgens Harold. “Tegen de jongeren zeg ik: ga als glaszetter aan de slag. Het is fantastisch werk om te doen en je kunt er een goede boterham mee verdienen. Het is écht de moeite waard. Bel gewoon een glaszetbedrijf.”

Over Harold Hengelman

Harold Hengelman (47) woont met zijn vrouw en zijn jongste dochter in Elst. Hij heeft ook een oudere dochter die al op zichzelf woont. En wat hobby’s betreft is Harold ook in zijn vrije tijd handig: “Ik maak luxe producten van low-end producten. Bijvoorbeeld een LCD-speler in een dressoir met een motortje uit een ergonomische stoel. Maar met al dat materiaal moet ik wel af en toe onze tuin opruimen”, lacht Harold.

Meer lezen?

BPF Schilders interviewt drie keer per jaar een schilder voor de rubriek Vakwerk. Bent u benieuwd naar alle interviews uit Vakwerk?

Lees alle Vakwerk interviews