Scheiden of uit elkaar gaan
Gaat u scheiden of uit elkaar? Dat heeft gevolgen voor uw pensioen. Wat u moet regelen, hangt af van uw situatie.
Weten wat u moet regelen? Kies uw situatie:
Of ga direct naar:
Gaat u scheiden of uit elkaar? Dat heeft gevolgen voor uw pensioen. Wat u moet regelen, hangt af van uw situatie.
Of ga direct naar:
Gaat u scheiden na een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan hoeft u dat niet aan ons door te geven. Wij krijgen dit automatisch door van de gemeente. Behalve als u in het buitenland woont. Dan moet u dit zelf aan ons doorgeven.
Lees hoe u uw scheiding in het buitenland doorgeeft
Uw ex-partner heeft recht op de helft van uw ouderdomspensioen als u gaat scheiden. Heeft uw ex-partner ook pensioen opgebouwd? Dan heeft u recht op de helft van dat pensioen. U kunt het ouderdomspensioen ook op een andere manier verdelen. Dat kan alleen als u en uw ex-partner het eens worden.
Vanaf uw pensioenleeftijd ontvangt uw ex-partner zijn of haar deel van uw opgebouwde pensioen.
Uw ex-partner heeft recht op de helft van uw ouderdomspensioen. Dit geldt voor het ouderdomspensioen dat u tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opbouwde. Deze regels zijn hetzelfde bij een echtscheiding als bij scheiding van tafel en bed. Bij een scheiding van tafel en bed bent u uit elkaar, maar blijft u volgens de wet getrouwd. U moet wel hetzelfde regelen als bij een echtscheiding.
Vul binnen twee jaar na de scheiding een Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding in. Wij betalen uw partner dan zijn of haar deel als u met pensioen gaat. Vult u geen formulier in? Dan moet u zelf elke maand geld overmaken naar uw ex-partner.
Uw ex-partner mag de verdeling van uw ouderdomspensioen ook aanvragen. Hij of zij hoeft u dat niet te vertellen. U bent verplicht om hieraan mee te werken.
U kunt ook kiezen voor een andere of zelfs geen verdeling van het ouderdomspensioen. Dit kan alleen als u het daar met uw ex-partner over eens wordt. U kunt hiervoor kiezen als u uw ex-partner meer rechten wilt geven. Bijvoorbeeld omdat u vóór uw huwelijk of geregistreerd partnerschap samenwoonde. Of als u een andere verdeling wilt dan 50-50%. De andere verdeling moet wel vaststaan in de huwelijkse voorwaarden of een echtscheidingsovereenkomst.
U vraagt deze keuze binnen twee jaar na de scheiding bij ons aan. Dat doet u met het Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding. Na afronding ziet u de verdeling terug op uw Uniform Pensioenoverzicht van BPF Schilders.
Uw ex-partner heeft misschien ook recht op het partnerpensioen dat u tot aan de scheiding heeft opgebouwd. Dit heet bijzonder partnerpensioen. Uw ex-partner ontvangt het bijzonder partnerpensioen als u overlijdt.
Heeft uw partner recht op het bijzonder partnerpensioen? Dan hoeft u dit niet zelf aan te vragen. BPF Schilders informeert u en uw ex-partner automatisch over de hoogte van het bedrag.
Het bijzonder partnerpensioen is gelijk aan het partnerpensioen dat u tot aan de scheiding opbouwde. Uw ex-partner ziet de details hiervan op zijn of haar pensioenoverzicht. Is het verwachte bedrag lager dan € 613,52 bruto per jaar (2025)? Dan krijgt uw ex-partner dit bedrag in één keer betaalt.
Let op: gaat u na uw AOW-leeftijd samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan heeft uw nieuwe partner geen recht op partnerpensioen.
Uw ex-partner kan afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. U moet dit duidelijk in de echtscheidingsovereenkomst opschrijven. Ook vult u het formulier Overeenkomst afstand bijzonder partnerpensioen in. U stuurt de scheidingsovereenkomst en het formulier naar ons op. Daarna ontvangt u een brief van ons. Daarin bevestigen we dat uw ex-partner afstand doet van het recht op het bijzonder partnerpensioen.
Gaat u uit elkaar nadat u ongetrouwd samenwoonde? Stuur ons een brief waarin u vertelt dat u niet meer samenwoont. In de brief zet u:
Heeft u uw ex-partner nooit bij ons aangemeld? Dan hoeft u niets te doen.
Gaat u uit elkaar nadat u ongetrouwd samenwoonde? Dan heeft uw ex-partner geen wettelijk recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Ook niet als u een notarieel samenlevingscontract heeft.
U kunt wel zelf afspraken maken over de verdeling van uw ouderdomspensioen. BPF Schilders verdeelt het pensioen niet voor u.
Uw ex-partner heeft na uw overlijden misschien recht op het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd. Dit heet bijzonder partnerpensioen. Uw ex-partner moet daarvoor bij BPF Schilders aangemeld zijn geweest. Daarnaast moet u ook aan de volgende eisen voldoen:
Voldoen u en uw ex-partner aan de eisen? Dan hoeft u het bijzonder partnerpensioen niet zelf aan te vragen. U en uw ex-partner ontvangen van BPF Schilders automatisch een brief. Daarin staat de hoogte van het bijzonder partnerpensioen.
Uw ex-partner kan afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. U moet dit duidelijk in een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw ex-partner afspreken. Vul ook het formulier Overeenkomst afstand bijzonder partnerpensioen in. Stuur de schriftelijke overeenkomst en het ingevulde formulier naar ons op. Daarna ontvangt u van ons een brief. Daarin bevestigen we dat uw ex-partner afstand doet van het recht op bijzonder partnerpensioen.
Conversie betekent dat uw ex-partner zijn of haar deel van uw pensioen omzet in een eigen pensioen. Dit geldt voor het ouderdoms- en partnerpensioen. Uw ex-partner ontvangt dit eigen ouderdomspensioen elke maand wanneer hij of zij met pensioen gaat. Uw ex-partner hoeft dus niet te wachten tot u met pensioen gaat.
Kiest u voor conversie? Dan doet u definitief afstand van het deel van uw pensioen waarop uw ex-partner recht heeft. Als uw ex-partner overlijdt, verliest u dit deel van het pensioen. Het voordeel van conversie is dat uw ex-partner zelf beslissingen kan nemen over het pensioen.
Als u gaat scheiden
U hoeft uw scheiding na een huwelijk of geregistreerd partnerschap niet aan ons door te geven. Wij krijgen dit automatisch door van de gemeente. Woont u in het buitenland? Dan geeft u wel zelf uw scheiding door.
Als u uit elkaar gaat
Stopt uw relatie nadat u ongetrouwd heeft samengewoond? En heeft u uw ex-partner bij ons aangemeld? Dan stuurt u ons een brief waarin u vertelt dat u niet meer samenwoont. Hierin noemt u ook:
Heeft u uw partner nooit bij ons aangemeld? Dan hoeft u niets te doen?
Als u gaat scheiden en in het buitenland woont geeft u dit zelf aan ons door. U stuur BPF Schilders dan een bewijs van uw scheiding. Bijvoorbeeld een kopie van een akte of overeenkomst. We sturen u altijd een bevestiging van de beëindiging van uw partnerpensioen. U stuurt het bewijs naar:
BPF Schilders
Postbus 702
3700 AS Zeist
Nederland
Het bijzonder partnerpensioen is het pensioen dat uw ex-partner ontvangt als u overlijdt. Of dat u ontvangt als uw ex-partner overlijdt. Dit pensioen heeft u tijdens de relatie opgebouwd. Uw ex-partner kan afstand doen van het bijzonder partnerpensioen.
Verevening betekent dat uw partner recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen. Dit geldt voor het pensioen dat u tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opbouwde.
Conversie betekent dat uw ex-partner zijn of haar deel van uw pensioen omzet in een eigen pensioen. Dit geldt voor het ouderdoms- en partnerpensioen. U doet daarmee definitief afstand van het deel van uw pensioen waar uw ex-partner recht op heeft. Uw ex-partner ontvangt dit eigen pensioen elke maand wanneer hij of zij met pensioen gaat.
Bouwt u door een verandering van baan bij een ander pensioenfonds rechten op? Dan kunt u de rechten die u bij BPF Schilders heeft opgebouwd overdragen. Dit heeft waardeoverdracht. Het deel van het ouderdomspensioen dat voor uw ex-partner is, gaat dan mee naar het andere pensioenfonds. Dat geldt niet voor het bijzonder partnerpensioen. Dat blijft achter bij het pensioenfonds waar u het opbouwde. Dezelfde regels gelden bij waardeoverdracht van een ander pensioenfonds naar BPF Schilders.
Heeft u nog niet alle antwoorden op uw vragen? Bekijk dan eens deze pagina’s:
Of bekijk op welk moment in uw leven u iets moet doen voor uw pensioen.