Veelgestelde vragen over partnerpensioen en bijzonder partnerpensioen
Als een relatie eindigt, kan de ex-partner een bijzonder partnerpensioen krijgen. Een volgende nieuwe partner krijgt het partnerpensioen dat wordt opgebouwd vanaf de scheidingsdatum.
Nee, nadat het pensioen is ingegaan kan geen partner meer worden aangemeld.
Als een relatie eindigt, kan de ex-partner een bijzonder partnerpensioen krijgen als u en uw ex-partner getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden. Ook als u en ex-partner ongehuwd samenwoonden en uw ex-partner was aangemeld bij BPF Schilders, heeft de ex-partner mogelijk recht op bijzonder partnerpensioen.
Een volgende nieuwe partner krijgt het partnerpensioen dat wordt opgebouwd vanaf de scheidingsdatum. U en uw nieuwe partner moeten dan wel samenwonen op hetzelfde adres en u moet uw nieuwe partner aanmelden bij BPF Schilders. U moet wel uw ex-partner eerst afmelden.
Ja. Als u geen partner heeft bij ingang van het pensioen, dan wordt automatisch de waarde van het partnerpensioen omgezet in pensioen voor u. Heeft u wel een partner, dan kunnen u en uw partner samen vragen om de waarde van het partnerpensioen geheel of gedeeltelijk om te zetten in een hoger pensioen voor u.
Standaard
Uw ex-partner heeft na uw overlijden mogelijk recht op het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd. Dit noemen we bijzonder partnerpensioen. De voorwaarde is dat uw partner bij BPF Schilders was aangemeld. Daarnaast moet u ook aan de volgende eisen voldoen:
- u heeft een samenlevingscontract dat door een notaris is opgesteld, of de gezamenlijke huishouding bestaat minimaal een half jaar; en
- u bent allebei niet getrouwd; en
- uw partner is geen bloed- of aanverwant in de rechte lijn (bijv. ouder en kind); en
- u en uw partner wonen op één adres volgens de Basisregistratie Personen (BRP).
Wanneer er recht bestaat op bijzonder partnerpensioen, hoeft u dit niet zelf aan te vragen. U en uw ex-partner ontvangen van BPF Schilders automatisch een brief. Daarin staat de hoogte van het bijzonder partnerpensioen vermeld.
Andere afspraak
Uw ex-partner kan afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. U moet dit duidelijk in een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw ex-partner vastleggen. Vul ook het formulier Overeenkomst afstand bijzonder partnerpensioen in en stuur beide documenten naar ons op. U krijgt daarna van ons een brief waarin wij bevestigen dat uw ex-partner afstand heeft gedaan van het recht op bijzonder partnerpensioen.
Nee. Alleen een partner die voldoet aan de partnerdefinitie heeft recht op een partnerpensioen. Eén van de voorwaarden is dat de partners op hetzelfde adres ingeschreven moeten staan.
Ja. Alleen als u al met pensioen bent gegaan heeft uw nieuwe partner geen recht op partnerpensioen.
Ja. In het nieuwe stelsel wordt het partnerpensioen gesplitst in een partnerpensioen vanaf pensioendatum, en een partnerpensioen vóór pensioendatum. Wij zullen u de komende tijd hierover informeren zodra er meer bekend is.
Nee, als beide ouders overlijden hebben de kinderen geen recht op het resterende ouderdomspensioen. Zij hebben onder bepaalde voorwaarden recht op wezenpensioen. U leest er hieronder meer over.
Wanneer hebben uw kinderen recht op het wezenpensioen?
- Uw kinderen zijn niet ouder dan 22 jaar.
- Uw kinderen zijn uw eigen kinderen.
- Uw stiefkinderen zijn als eigen kinderen onderhouden en opgevoed.
- Uw geadopteerde kinderen zijn als eigen kinderen onderhouden en opgevoed.
Uw pleegkinderen zijn als eigen kinderen onderhouden en opgevoed.
Hoeveel wezenpensioen ontvangen uw kinderen?
De hoogte van het wezenpensioen is afhankelijk van het moment dat u overlijdt.
Bent u werknemer: lees hier meer over Wezenpensioen
Bent u ondernemer: lees hier meer over Wezenpensioen