Reportage pensioenbijeenkomst Hilversum: "Ik stop het liefst morgen"

BPF Schilders organiseert in het voor- en najaar pensioenbijeenkomsten door heel Nederland. In april gaven pensioenspecialisten Anneke en Yvo voorlichting in Hilversum. “Heb ik voldoende pensioen straks?”, vraagt één van de deelnemers.

De Alaska-zaal van hotel de Witte Bergen in Hilversum stroomt langzaam vol. De meeste schilders stappen de zaal alleen binnen, vol vragen over hun pensioen. Een stel bevriende deelnemers groet elkaar. Andere schilders schuiven aan met hun partner.

Ze kiezen een plekje uit in de middelgrote zaal waar tafels met stoelen klaarstaan. Op tafel staan flessen water en bakjes met snoepjes en Wilhelminapepermuntjes. Die zijn populair. Tijdens de bijeenkomst klinkt veel geritsel van de papiertjes.

Vragen verzamelen

Als alle deelnemers binnen zijn neemt pensioenspecialist Yvo het woord. “De zaal heet Alaska. Maar het is hier zo warm als op de Bahama’s”, grapt hij. In de zaal klinkt gegrinnik. Yvo vraagt aan de schilders waar zij informatie over willen en Anneke schrijft de vragen op een flip-over.

Het papier vult zich snel met vragen. Bijvoorbeeld over wanneer de schilders met pensioen kunnen. De deelnemers willen ook weten of het voor het partnerpensioen uitmaakt of ze getrouwd zijn of niet. Ook de vraag “tot hoelang moet ik door werken?” stellen de schilders meerdere keren.

“Ik stop het liefst morgen”, zegt één van de deelnemers. “Ik denk dat je dan een lot moet kopen”, grapt Yvo, en stelt de vraagsteller daarna gerust. Bij BPF Schilders is eerder stoppen met werken ook een optie.

Nieuwe pensioenregeling

Anneke en Yvo beloven het publiek dat ze al hun vragen beantwoorden. Eerst is Yvo aan de beurt. Hij neemt de schilders in zijn deel van de presentatie eerst mee door de nieuwe pensioenregeling. Daarin verandert het belangrijkste niet: de schilders blijven pensioen opbouwen bij BPF Schilders.

“Je blijft pensioen opbouwen in goede en slechte tijden”, zegt Yvo. Hij vertelt ook wat er verandert: “Je ziet in het nieuwe stelsel duidelijker hoe je pensioen eruitziet. Je ziet ook uit welk bedrag je pensioen krijgt."

Zwaarwerkregelingen

Ook de keuzes in de pensioenregeling van BPF Schilders komen voorbij. Schilders kunnen bijvoorbeeld eerder met pensioen gaan, tot 10 jaar voor hun AOW-leeftijd.

Ook kunnen ze gebruikmaken van Zwaarwerkregelingen uit de CAO. Dat zijn er twee: Regeling Generatiepact en de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Door de Regeling Generatiepact kunnen schilders minder werken, zonder pensioenopbouw te verliezen. Dat vinden de deelnemers aan de bijeenkomst interessant.

De Regeling Vervroegd Uittreden is ook een optie. Daarmee kunnen schilders tot maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd eerder stoppen met werken. Tijdens die drie jaar krijgen schilders maximaal drie jaar een maandelijkse RVU-uitkering.

Schuurpapier

Sommige deelnemers zijn bang dat ze hun pensioendatum niet halen. “Het ligt eraan hoeveel schuurpapier je op asbest hebt gezet vroeger”, grapt iemand. Yvo stelt gerust: bij iedereen stijgt de levensverwachting, ook bij schilders. “Maar denk wel na over de financiële toekomst van je partner als jij overlijdt”, zegt Yvo.

BPF Schilders heeft partnerpensioen. Schilders moeten daarvoor wél hun partner doorgeven. Een schilder geeft aan dat “misschien wel te gaan doen”. “Nee”, zegt Yvo streng, “gewoon doen”.

Pensioenplanner

Het laatste deel van de presentatie is in handen van Anneke, die de deelnemers de pensioenplanner laat zien. In de pensioenplanner zien deelnemers hoeveel pensioen ze opbouwen. Ze zien ook wat eerder stoppen met werken met hun pensioen doet.

Voor de bijeenkomst gebruikt Anneke geen persoonlijke bedragen. BPF Schilders organiseert ook pensioenspreekuren. Daarin kunnen deelnemers naar hun eigen bedragen kijken met een pensioenspecialist.

Vroege wekker

Aan het einde van de bijeenkomst bekijken Anneke en Yvo samen de vragen die ze aan het begin opschreven. Ze hebben de vragen op de flipover allemaal beantwoord. Aanwezigen stellen de andere vragen die ze nog hebben. Dan is het tijd voor een hapje en een drankje. En om weer naar huis te gaan, natuurlijk. Voor een schilder gaat de wekker alweer vroeg.

Meer weten?

BPF Schilders organiseert in het voor- en najaar pensioenbijeenkomsten en spreekuren door het hele land. In de zomer zijn er geen bijeenkomsten. U kunt zich wel aanmelden voor een online spreekuur.

Naar de online spreekuren

Wilt u meer informatie over uw eigen pensioen? Bekijk dan de pensioenplanner.