Adri Pols stoomt de schilder van morgen klaar

Maar liefst tien jaar stond Adri Pols op de ladder. Nu leidt hij de schilders van morgen op bij de Schildersvakopleiding van het Nimeto in Utrecht.

Docent Adri Pols poseert voor een huis in het lokaal. Op het straatbordje waar hij bij poseert staat "Polsmeer". Adri heeft bruin haar, een brede lach en draagt een zwart t-shirt.Op een zonnige meidag liggen de leerlingen van het Nimeto onderuitgezakt op de bank van het theorielokaal. “De leerlingen staan nog in vakantiemodus”, lacht Adri.

Adri is docent op de Schildersvakopleiding van het Nimeto in Utrecht. Tien jaar geleden was Adri zelf schilder, maar hij miste iets. “Ik dacht: ik begin voor mezelf, of ik ga het onderwijs in”. Het werd het laatste. “In mijn avonduren volgde ik in Eindhoven een opleiding.” Met pretogen en een brede lach leert hij zijn leerlingen de kneepjes van het vak.

Les op maat

Naast Adri is een leerling in korte schilderbroek druk bezig met een muurschildering. Het poppetje dat ze schildert, glijdt van een grote kwast naar beneden. Onderaan de kwast staan blikken verf. Daar schildert ze druppels op. “Haar opdracht is af. Daarom mag ze aan deze muurschildering werken”, vertelt Adri. De leerlingen op het Nimeto krijgen les op maat. Iedereen werkt aan zijn/haar eigen opdracht. Adri geeft tussendoor uitleg.

Ruiten vervangen

De andere leerlingen gaan ook aan de slag. Ze trekken hun schilderkleding aan en lopen het atelier binnen. Het atelier ziet eruit als een woonwijk. Er staan huizen met op de gevel de namen van docenten van de opleiding. De leerlingen vervangen in de woonwijk ruiten, schilderen kozijnen en deuren en spuiten zelfs muren. “Op locatie hebben leerlingen ook geen spuitcabine”, zegt Adri.

Meters maken

“Schilderen leer je door elke dag te komen en meters te maken”, zegt Adri. Zo leerde hij het vak zelf ook. Of Adri nog wel eens een schilderklus aangeboden krijgt? Hij lacht. “Natuurlijk, te veel. Bij iedere schilder thuis komt de verf eraf.”

Over Schildersvakopleiding Nimeto

Dit jaar zitten ongeveer 70 leerlingen op de schildersvakopleiding van Nimeto Utrecht. En nee, dat zijn niet alleen maar mannen. “Een derde van de opleiding bestaat uit vrouwen”, zegt Adri.

Hoe denken leerlingen over hun pensioen?

  • card image

    Zij-instromer Kristel (36) over pensioen

    “Ik heb allerlei pensioenpotjes. Maar ik weet niet waar die zijn. Ik spaar daarom zelf.”

  • card image

    Eerstejaars Daisy (20) over pensioen

    “Als ik aan pensioen denk, denk ik aan het geld dat je krijgt waarvoor je hard hebt gewerkt.”

Meer weten?

Dit verhaal verscheen in het Pensioenblad van juli. Bent u benieuwd naar de andere verhalen uit het Pensioenblad? In deze editie leest u bijvoorbeeld over de spannende carrière van glaszetter Harold Hengelman.

Naar het Pensioenblad