Pensioen bij BPF Schilders: wat kost het en wat levert het op?

2 december 2019

Als ondernemer heeft u zelf in de hand hoeveel u per jaar opzij legt voor uw pensioen bij BPF Schilders. Op het moment dat u met pensioen gaat, krijgt u gemiddeld twee tot drie keer zoveel pensioen dan wat u heeft ingelegd. En omdat BPF Schilders voor veel mensen tegelijk pensioen regelt, kunnen we dit voor u doen tegen relatief lage kosten.

U kiest zelf uw pensioen
U kunt binnen bepaalde regels zelf kiezen hoeveel pensioen u jaarlijks opbouwt. Dit noemen we het pensioenkeuzeloon. In de rekenvoorbeelden ziet u per situatie hoeveel premie u betaalt en hoeveel pensioen u na 40 jaar naar verwachting ontvangt.

U kiest voor het minimum pensioenkeuzeloon
Als u kiest voor het minimum pensioenkeuzeloon (€ 20.926), legt u per jaar € 1.613 bruto in. Dat bedrag is fiscaal aftrekbaar. Als u dit 40 jaar lang doet, kunt u een pensioen bereiken van € 6.114 bruto per jaar (inclusief uitruil partnerpensioen). Dat bedrag ontvangt u zolang u leeft. Als u op uw AOW-leeftijd met pensioen gaat, geniet u nog gemiddeld 20 jaar van uw pensioen. Dat is de gemiddelde levensverwachting in Nederland, ook als u schilder bent geweest. Het totaal van uw pensioenuitkering is dan ongeveer € 122.280 (20 jaar x € 6.114).

U kiest voor een pensioenkeuzeloon van € 35.000 euro
Als u kiest voor een pensioenkeuzeloon van € 35.000, legt u per jaar € 5.160 bruto in. Dat bedrag is fiscaal aftrekbaar. Als u dit 40 jaar lang doet, kunt u een pensioen bereiken van € 19.558 bruto per jaar (inclusief uitruil partnerpensioen). Dat bedrag ontvangt u zolang u leeft. Als u op uw AOW-leeftijd met pensioen gaat, geniet u nog gemiddeld 20 jaar van uw pensioen. Dat is de gemiddelde levensverwachting in Nederland, ook als u schilder bent geweest. Het totaal van uw pensioenuitkering is dan ongeveer € 391.160 (20 jaar x € 19.558).

U kiest voor het maximum pensioenkeuzeloon
Als u kiest voor het maximum pensioenkeuzeloon (€ 51.639), legt u per jaar € 9.353 bruto in. Dat bedrag is fiscaal aftrekbaar. Als u dit 40 jaar lang doet, kunt u een pensioen bereiken van € 35.452 bruto per jaar (inclusief uitruil partnerpensioen). Dat bedrag ontvangt u zolang u leeft. Als u op uw AOW-leeftijd met pensioen gaat, geniet u nog gemiddeld 20 jaar van uw pensioen. Dat is de gemiddelde levensverwachting in Nederland, ook als u schilder bent geweest. Het totaal van uw pensioenuitkering is dan ongeveer € 709.040 (20 jaar x € 35.452).

Liever een ander pensioenkeuzeloon? Gebruik de Keuzehulp om te zien wat u betaalt en wat u naar verwachting ontvangt.

Let op: Dit is het pensioen waarvoor u grotendeels uw pensioenpremie inlegt. Wanneer u arbeidsongeschikt wordt, gaat uw pensioenopbouw onder voorwaarden door. Een deel van uw pensioenpremie wordt daarvoor gereserveerd. Een deel van uw pensioenpremie wordt daarnaast gereserveerd voor een pensioen voor uw partner en kinderen, als u komt te overlijden. In de voorbeelden is geen rekening gehouden met toeslagverlening of verlaging en fiscale aftrekbaarheid van de betaalde premie. De rekenvoorbeelden gaan uit van het pensioenreglement van BPF Schilders en wetgeving van november 2019. Aan de voorbeelden kunt u geen rechten ontlenen.

Lage kosten
Bij BPF Schilders bouwt u voor een vaste premie pensioen op, met al uw collega-schilders samen. U deelt dus de risico’s met uw collega’s. Daardoor en omdat BPF Schilders voor veel mensen tegelijk pensioen regelt, kan dat tegen relatief lage kosten. In 2018 bedroegen de kosten voor BPF Schilders voor de uitvoering van de pensioenregeling € 169 per deelnemer. Die kosten zitten als een percentage van 7% verwerkt in de totale premie. De rest gaat allemaal naar het pensioen en de risicodekking. De kosten voor het vermogensbeheer bedroegen 0,36% van het belegd vermogen. En BPF Schilders heeft geen winstdoelstelling. U krijgt dus een goed pensioen voor een relatief lage premie.